Čištění klávesnice notebooku

Určitě už se vám stalo, že jste nějakým nešikovným pohybem upustili na notebook sušenku, rohlík nebo kus ovoce… možná i lžičku s polívkou… Mě se to rozhodně nejednou stalo. Před pár dny se to povedlo i se sklenkou džusu a to už mi došla trpělivost s lepkavýma klávesama a klávesnice šla na milost mým kutilským choutkám.

Na webu je sposta návodů na čištění klávesnic, většinou ale těch obyčejných a omezí se na přejetí vysavačem nebo vodou, ti otrlejší ji hodí do pračky celou… Ale co s notebookem? Vysavač na rozlitý džus nebo kafe pomůže těžko a hadrem se pod klávesy nedostanete. Nezbývá než se do toho pustit na vlastní pěst.

Článek ve výstavbě…
Následující článek popisuje docela zásadní zásah do vnitřností notebooku. Když budete šikovní a opatrní, nic se nestane, ale tím vás k napodobování následujícího postupu nenabádám ani za vaše chyby nenesu zodpovědnost! Pamatujte, že neopatrným zásahem můžete notebook poškodit a ztratit tak záruku.

Většina notebooků má klávesnici poměrně snadno demontovatelnou, protože se vyměňuje podle země, kam se notebook distribuuje. Buďto najdete na spodní straně notebooku pár označených šroubků přímo pod klávesnicí, které vybízejí k demontáži, nebo zkusíte za klávesnici opatrně ale důkladně zabrat, dokud ji z těla notebooku nevyloupnete. Pokud si s tímto krokem nevíte rady, je asi nejvyšší čas spokojit se s navlhčeným hadříkem a vysavačem, nebo požádat někoho zkušenějšího.

Klávesnice samotná se skládá z několika součástí – kovového těla, tří plastových membrán s elektrickými cestami, jedné gumové s pružnými “čudlíky”, spousty plastových kolíbek a výstužných drátků a samotných kláves. Ty jediné na klávesnici normálně vidíme. Abychom se dostali pod klávesy, bude nutné všechny tyto části postupně rozebrat.

Klávesy jsou na kolíbkách nacvaknuté čtyřmi plastovými zámky v rozích. Aby klávesa povolila, stačí vycvaknout jeden, ostatní už vyvléknete snadno. Osobně jsem použil kuchyňský nůž, který jsem pod klávesu zastrčil a mírnou rotací podél osy vycvaknul jeden zámek a klávesu vyndal. Takhle 84× za sebou… U delších kláves, které mají drátěnou výstuhu, je potřeba odcvaknout i tu. U mé klávesnice v pořadí nejprve drátek, potom kolébka.

Už teď máme podstatně větší možnost dostat se pod klávesy, ale vlasy namotané

Proč ANO

  • kvůli čisté klávesnici bez prachu, drobečků a vlasů
  • pro ten pocit, že je zase jako nová

Proč NE

  • je to práce na půl dne
  • když něco nevydrží, jdete pro novou klávesnici
  • když to v servisu poznají, ztrácíte záruku

18 thoughts on “Čištění klávesnice notebooku”

  1. Zajímá mne, jak je to s vůlemi a mechanickým poškozením zámků kláves při odcvakávání/zacvakávání. Čistě technicky má každý materiál svou mez, po jejíž přektočení se mění deformace krátkodobá (elastická) na deformaci trvalou a z mého hlediska je pravděpodobné, že kuchyňským nožem tuto hranici nelze ovlivnit.

  2. Diky.
    Super navod – jen lehce doplnim:
    U notebooku ACER TravelMate 2492 (rada 2490) se mi osvedcilo rozebirani kolebek provadet v kloubu, nez se to snazit vycvaknout tam, kam poradne neni mozne nic strcit. Rozeprenim vypadnou packy tvorici kloub a pak par posuny je kolebka cela vyndana a na 2 dily. Zpet se tam pak nejprve slozi a pak jen zacvakne. Prislo mi to takto jednodussi.

  3. No pravda, pravdoucí. Po mé v tuhle chvíli krátkodobu zkušenost s čištěním bych už se do toho asi nepouštěl. Pravda, když ze všech kláves, co jich na klávesnici je jsem zničil zámek pouze na jedné z nich, označil bych to za velký úspěch. Nicméně i ta jedna jedná klávesa mě dost mrzí…

  4. Je mechanismus uchycení kláves stejná na všech notebookových klávesnicích (s tímto systémem. Neřeším Apple, Sony a další, které již na první pohled mají mechanismus odlišný)? Uvažuji o rozebrání mé na HP 6820s.
    Nebude nějaký článek o čištění řeber chladiče v notebooku?

  5. Dost možná právě apple a sony mají toto uchycení. Kvalita jejich klávesnice roste hlavně s kvalitou použitých materiálů a pečlivostí opracování. Co se průběhu a odezvy stisku týče, na ty pak nemá vliv samotné uchycení kláves, ale pružné podložky (gumové, kovové) v nich použité.

    Čištění žeber chladiče v notebooku myslím není až taková věda. Můžete-li ho rozebrat, pak se jistě dostanete k samotnému chladiči – ten vymontujte, oprašte štětcem před hubicí vysavače. Můžete zkusit odmastění isopropylalkoholem (popř. lihem) a nanesení antistatické emulze, která maličko prodlouží čas do příštího zanesení. Až budete chladič vracet, nezapomeňte nanést novou teplovodiou pastu – staro samozřejmě předem beze zbytku odstranit.

    Pro zajímavost Apple používá na exponovaných otvorech sání velmi jemnou sítovinu, díky které se větší část prachu dovnitř notebooku vůbec nedostane. Ale samozřejmě i ta sítovina se časem zanese, jen je přístupnější hubici vysavače, až ji budete čistit 🙂

  6. Ano, je to tak. Ale ve chvlíli, kdy do klávesnice vylijete polévku nebo tam zapadne drobeček, klávesa nefunguje a vysavač nepomáhá máte dvě možnosti: Jít pro novou klávesnici hned nebo se tu stávající pokusit opravit.
    Pokud ale funguje a za její umatlaný vzhled se nemáte před kým stydět, pak samozřejmě podporuju filosofii “Funguje to? Tak se v tom nevrtej!” 🙂

  7. Chtel bych byt cinskym delnasem co ty klavesnice montuje :-))))) To je very tezkej masakr na par hodin :-)))

  8. Tenhle článek m2 neuspokojil ani z 50%! Každej kdo má trochu pod čepicí dokáže odloupnout jednotliwou kláwesu na notebooku nebo na stolnim pc uplne w pohode a nepotrebuje na to pul A4 návodu. Dozvěděl jsem se jak tu klávesu vymontovat ale jak jí tam přichytit už sem se nedočetl… Z mího ntb sem odloupl klávesu F a si to byla chyba… Odloupnout sla krasne ale nazpatek sem ji tam jeste nedal:D… Sem bez klávesy F ulně vyřízenej, pomozte někdo….

  9. (Verze pro normální lidi je níž)
    wida, yaaa tho maaam praaawe naopak° Dosthath se downithrz weciii, kthereee nwm ;P, yak ysou slozheneee ;P, ye obczas porod° ae daaath thakowou wec zpaaathky dokupy ye hraczka, pthz uzh wiiim, co kam pathrziii a cziiim tho drzhiii pohromade°
    zhaaadnou uniwerzaaalniii radu thi nedaaam ;P, wethshinou, kdyzh yde o klaaawesy bez wyyysthuzhe, sthacziii wraaathith koleeebku na sweee miiistho, wr× klaaawesy na ni polozhith a prosthe zmaczknouth° Pokud neeeni neco ohnutheeeho, klaaawesa by mela do koleeebky zcwaknouth sama° Zkus si tho daaath dokupy neydrziiiw mimo klaaawesnici a po×opith co kam maaa zapadnouth° w neyhorshiiim prziiipade zayed do Brna woe, yaaa thi tho tham zacwaknu 🙂
    K czlaaanku ÷ wethshina yi× thu neeeni we sthawu, yakyyym by× si przaaal, ae nemaaam na tho czas° Nakousnu tho theeema, s cziiim ysem saaam mel probleeemy a pokud tho nekoho zayiiimaaa podrobneyi woe, yako thrzeba thebe, ozwe se w komenthaaarziii× a yaaa uprzesniiim° thoe feeer°°
    ;-* BoLiNkAaA Me SrDiIiIiIcZkOoOoO

  10. Vida, já to mám právě naopak. Dostat se dovnitř věcí, které nevím, jak jsou složené, je občas porod. Ale dát takovou věc zpátky dokupy je hračka, protože už vím, co kam patří a čím to drží pohromadě.
    Žádnou univerzální radu ti nedám, většinou, když jde o klávesy bez výstuže, stačí vrátit kolébku na své místo, vrch klávesy na ni položit a prostě zmačknout. Pokud není něco ohnutého, klávesa by měla do kolébky zcvaknout sama. Zkus si to dát dokupy nejdřív mimo klávesnici a pochopit co kam má zapadnout. V nejhorším případě zajeď do Brna, já ti to tam zacvaknu 🙂
    K článku – většina jich tu není ve stavu, jakým bych si přál, ale nemám na to čas. Nakousnu to téma, s čím jsem sám měl problémy a pokud to někoho zajímá podrobněji, jako třeba tebe, ozve se v komentářích a já upřesním. To je fér..

  11. Já mám zase problém s notebookem, dcera mi asi nějakým způsobem na něm vypnula klávesnici a nevím, jak ji zapojit, prosím vás, pokud někdo způsob zapnutí znáte o radu anebo se jedná o závadu

  12. Dobrý den… Zkoušel jsem kutit a chtel jsem vyndat klávesnici, ale jaksi jsem se precenil a povedlo se mi nejakym zpusobem utrhnout klavesu DEL.. je to na 2 kusy – jedno takové pohyblivé X a poté vršek klávesnice… hloupá otázka, ale jsem v tomto laik a uz to nebudu zkoušet – rozbil jsem to :-D? Jestli jo, da se koupit nova klavesa? Nebo je nejak mozne to spravit?? Diky moc..

  13. Mám notebook Asus. Jednou jsem prostě psala a najednou mi vypadl enter. Nejde mi tam přesně nasadit a když jsem to dnes opět zkoušela, ulomila se mi tam nějaká pacička.. Notebook mám už po záruce.. Nevíte jak jinak si s tím mám poradit?

  14. Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to s čištěním klávesnice u sony vaio? Podařilo se mi na ni vylít coca colu a teď mě klávesy lepí a nevím jak to vyčistit? Děkuji předem za odpověď.Kárníková

  15. Chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte jak mám nasadit vypadlé písmenko A, mám notebook Acer, moc prosím o radu, notebook mám ještě v záruce, ale myslím, že by mi to neprošlo 🙂
    Děkuji za radu 🙂

  16. Ahoj,
    měl bych tu i jedno méně technické řešení jak vyčistit klávesnci – mám notebook Sony Vaio a natekl mi do klávesnice čaj, tak jsem vzal hadr a na klávesy nakapal vodu, tím hadrem to rozetřel a pak jsem vzal vysavač a vysál celou klávesnici. Sice to zní hodně sci-fi :-), ale funguje to!

  17. Ahoj Ahoj. no ja se s tim treba ted patlam .. HP compaq 615. Vyndat klavesnici byla hracka vesmes je to u vsech notebooku hodne podobne´.. Klavesnici sem bez jakychkoliv problemu rozebral ale klavbesnice jsem vyndaval malinkym plochym sroubovackem a z druhe strany klavesnice !! Nevim jestli u vsech notebooku nebo jen HP ci jen tento typ ma k zamkum pristup ze spodu takze se bezpecne odcvakaji.. Ceho se ovsem bojim vic je samotne kompletovani klavesnice 😀 tak hlavne hodne stesti :))

  18. vsechny odvazne zdravim :-), taky se s tim zrovna potykam ( *NB ACER TravelMate 4272 WMLi*), jj vymontovat klavesnici je opravdu to nejmensi. Pokud nekdo blouma 😉 jak nejrychleji a nejsetrneji, staci si *vygooglit servisni manual*, ten pouzijete casteji nez myslite, pokud jste pravi domaci kutilove a dovsehosepustilove. Muj pripad Google: “acer travelmate 4270 service manual pdf rar” (je lepsi hledat vse v archivech, z 90% to neni nejak zpoplatnene) a klavesnice je venku. Skutecne malicky (holinarsky, eletrotechnicky, atd… zkratka pidi) sroubovacek, ale ani ten nuz neni k zahozeni (_po pul hodine jemneho dolovani vam pomuze k odreagovani jakakoliv zmena, takze i ten nuz 😀 _). Tlacitka uz staci pouze vykoupat a nacvakat zpet, smontovat a jedem dal jak na nevem stroji 😀 tak preji prijemnou zabazu.
    Hodne zdaru a zase nekdy.

    Dalsi pekne clanky s touto tematikou:
    http://www.zive.cz/clanky/fotonavod-cisteni-notebooku/sc-3-a-143847/default.aspx

    http://lelkoun.cz/jak-vycistit-klavesnici-notebooku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *