Cvakání / pípání WD5000BEVT v Macbook Pro

Asi před půl rokem jsem si vyměnil disk v mém MBP za 500GB WD (WD5000BEVT). Zkušenosti jsou výborné, nejtišší disk hned po originálním Fujitsu, který jsem potkal. Jen poslední dobou při probouzení jakoby nemohl naběhnout, někdy kliká nebo doslova pípá. SMART je v pořádku a ve fóru, které se tomu věnuje, zatím nikomu disk neodešel. Zálohuju poctivě, takže jsem v klidu. Poslední post ve fóru je ale velmi zajímavý – aktivovat Reduced Power Spinup jumperem na disku. Jakmile polezu dovnitř MBP, zkusím to. Pokud se někomu tenhle disk chová podobně a zapnutí RPS podniknete, napište své zkušenosti!

31. 5. 2009: Jen doplňuji, že disk se tak chová stále a nejeví známky problémů. Kloním se tedy k názoru, že je to nedostatkem proudu pro rozběh disku při probouzení notebooku. Jakmile naběhnou ostatní komponenty a ustálí odběr, naběhne i disk. Na aktivaci RPS zatím nebyla příležitost.

1. 11. 2011: Cca před rokem začal mít disk problémy se čtením některých sektorů. Reklamace proběhla výměnou a při montáži disku už jsem nezapomněl RPS aktivovat. S novým diskem a aktivovaným RPS se už popisované problémy nikdy neprojevily. Zda to ale bylo vadným diskem nebo aktivací RPS se z toho bohužel usoudit nedá…

2 thoughts on “Cvakání / pípání WD5000BEVT v Macbook Pro”

  1. Mám podobný problém. Koupil jsem disk jako 2,5 palcový do rámečku od Transcend.

    XTERNÍ BOX na HDD 2,5” USB2.0 Transcend SATA

    pokud ho připojím nenalezne mi PC HDD zkoušel jsem i upilovat klasický jumper a propojit piny na HDD ale nic. Rámeček má dokonce 2 USB konektory na napájení ze dvou USB najednou ale i tak jsem nepochodil.
    Mám ještě jednu redukci Sata na USB externe napájenou ze sítě ta však bezprobémů chodí. Dost mě to mrzí poněvač Hitachi disk s 500GB tam normálně chodí. Samsung 320GB taktéž.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *