Jak stáhnout webovou mapu v obřím rozlišení

Přesné mapy se do terénu hodí. Jenže co když potřebná papírová mapa neexistuje nebo je příliš drahá nebo neobsahuje to co potřebujete… a na webových mapách je to přesně ono. Samozřejmě, můžete si uložit a pak slepovat screenshoty, jeden, dva, patnáct… ale 400? Na to má nervy málokdo. Přitom “vytípnout” obří webovou mapu dvěma kliknutími jde docela snadno!

Hned uvedu příklad, abyste věděli, o co jde – třeba o mapu Brna v rozlišení 11000 × 11000 pixelů:


Klikněte pravým tlačítkem a zvolte Uložit cíl jako…, jinak Vám možná shodí prohlížeč…

Slepováním screenshotů byť v 1600 × 1200, by Vám to dalo hodně práce. Paparazzi! ale takovou věc zvládá hravě.

Paparazzi! je program na zachycování webových stránek. Vstupem je URL adresa, výstupem PNG, JPEG, TIFF, nebo dokonce PDF. Jak tedy na to? V prohlížeči se doklikáte se na tu správnou lokalitu na správné mapě, spustíte Paparazzi!, nastavíte parametr Min. size na požadovaný rozměr mapy v pixelech, parametr Crop size na nekonečno × nekonečno a zmačknete Capture!. Paparazzi! bude chvíli chroustat až z něj nakonec vypadne sejmutá stránka tak, jak jste si ji celou dobu přáli a na Vás je už jen kliknout na Save as… a zvolit formát uložení. Jelikož jde o obrázky generované z vektorových dat, doporučuji PNG.

Paparazziho zavřete, ať si Váš počítač trochu uleví, ale ne na dlouho. Otevřete vytvořený obrázek ve Vašem oblíbeném bitmapovém editoru a ořežte o přebytečnosti, jako jsou hlavička, patička, menu a ovládací prvky tak, aby Vám zbyla samotná mapa.

Potíž může nakonec nastat s jejím prohlížením. Já jsem tenhle postup vyvinul pro velkoformátový tisk přesně určené mapy pro šifrovací orientační hru, použít ale půjde i v elektronicé podobě. O mobilu sice nemůže být řeč, PDA s ní bude mít nemalé problémy (do diskuse: jelikož PDA už nemám, rád se dozvím, jestli vůbec nějaký prohlížeč pro PDA otevře tak velké obrázky), ale dovolíte-li si s sebou do terénu notebook, pak budete mít přesně to, co vidíte na webu, docela rychle a hlavně offline stále při sobě.

Pokud nejste mac-enabled a potřebujete mapu, zkuste mi napsat, rád pomůžu 😉


Ačkoliv jsem hledal, na webu amapy.cz jsem nenašel zmínku o nějakém omezení možnosti stahování map z webu na lokální disk. Pokud toto čte někdo z Atlasu a cítí se tímto článkem být poškozen, nechť se mi ozve a situaci vyřešíme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *