Tipy a triky pro Mac OS X 10.5 Leopard (1)

Prozatím začínám s prvními několika tipy, které mě napadají. Postupem času mám ale v plánu přidat cokoliv, co jsem sám musel řešit, co mi přijde hodné zveřejnění nebo na co se zeptáte v komentářích.

  • Připojení síťového disku při startu systému

    Nejprve připojte Váš síťový disk tak jako obvykle (Command-K ve Finderu). Při dotazu na heslo k síťovému disku zaškrtněte volbu Uložit toto heslo do mé klíčenky (Remember this password in my keychain). Otevřete System Preferences → Accounts → Login Items a ikonu připojeného síťového disku přetáhněte z plochy nebo Finderu do seznamu souborů, které se mají spustit při startu.

  • Vypnutí displeje klávesovou zkratkou

    V manuálu Mac OS X ani Macbooku ji nenajdete, ale funguje a velmi se hodí. Control-Shift-Eject okamžitě vypne displej (celý, nejen podsvícení). Rozsvítit ho můžete libovolnou klávesou nebo myší.

  • Přeuspořádání ikonek v menu (system tray)

    Ikony v pravé horní části obrazovky můžete přesouvat mezi sebou, když spolu s tažením myši budete držet Command. Ikony některých aplikací na přetahování nereagují, a tak jediná možnost, jak je uspořádat v preferovaném pořadí je, je v tomto pořadí i spouštět. U aplikací, které se spouštějí při startu, můžete pořadí upravit v okně System Preferences → Accounts → Login Items.

  • Jak “opravit” ukazatel baterie (SMC reset)

    Může se stát, a stává se, že i u pár měsíců nového Macbooku Vám ukazatel zbývajícího času běhu na baterii ukazuje mnohem méně, než byste očekávali. Správu baterie má na starosti tzv. SMC (System Management Controller), který si (zjednodušeně řečeno) průběžně ukládá informace o nejnižším a nejvyšším dosaženém napětí baterie a podle nich přepočítává aktuální napětí na zbývající kapacitu a to přesto, že baterie může být aktuálně v lepším stavu. Aby se SMC zkalibrovalo znovu podle aktuálního stavu baterie, je nutné jej resetovat tímto postupem:

    1. Odpojte notebook od napájení.
    2. Vyjměte baterii.
    3. Podržte vypínač (tlačítko Power) na 5 sekund.
    4. Připojte napájení.
    5. Vložte zpět baterii.

    Následně nechejte notebook úplně nabít a poté úplně vybít. Ukazatel zbývající kapacity baterie by tak měl opět ukazovat správně. Nejedná se o nebezpečný postup, mimo úplného vybití a nabití Vašeo MacBooku, ho doporučuje při potížích s výdrží baterie i sám Apple.

  • Přesunutí všech oken aplikace na jinou plochu

    Ve Spaces můžete celkem jednoduše drapnout okno a odhodit ho na jiné ploše. Pokud ale chcete přesunout všechna okna jedné aplikace najednou, držte přitom Command – přesunou se všechna!

  • Zachování polohy okna při přesunu na jinou plochu

    Pokud ve Spaces přesunete jedno okno z plochy na plochu, zároveň se upraví i jeho poloha na nové ploše podle toho, kde jste ho odhodili. Zvlášť u fullscreen aplikací je to ale nechtěné, protože Spaces nedovolí odhodit okno úplně nahoru (pod pruh menu) a tak spodní část okna zmizí pod okrajem obrazovky. Pro zachování polohy okna na nové ploše funguje buď

    • předchozí trik, pokud Vám nevadí, že se přesune celá aplikace se všemi svými okny
    • chytnutí okna myší (je-li za co) a přechod na jinou plochu klávesovou zkratkou (Control-šipky nebo Control-číslo plochy)
    • asi nejlepší: ve Spaces aktivujte Exposé a přetahujte okna z něho. Na cílové ploše si tak okna ponechají svou původní polohu!
  • Vyberte si operační systém při zapnutí počítače

    Na Intel macích lze vybrat cílový operační systém (resp. zaváděcí médium) až při samotném bootování – není třeba vybírat ho v panelu nastavení Startup předem. Stiskněte a držte klávesu Option v průběhu bootu systému (zapínání nebo restartování počítače) pro zobrazení nabídky zavaděče systému. Uvidíte všecha média, na kterých mac našel operační systém, tzn. oddíly pevných disků, USB flashky nebo CD/DVD a pravděpodobně i jiného maca v target módu. Kliknutím s podržením Command můžete nastavit výchozí operační systém, který se bude napříště zavádět bez ptaní (tzn. stejně jako v panelu nastavení Startup) – jako potvrzení se u něho objeví zelená šipka v kroužku. Kliknutím pak samozřejmě spustíte start vybraného OS.

  • Kalkulačka ve Spotlight

    Spotlight umí nejenom vyhledávat všude možně ve Vaše macu, ale také počítat. Napište 3+3*3 nebo ceil(pow(sqrt(5!),exp(pi))/cos(pi)) a uvidíte! Další podporované funkce najdete v man math.

  • Rychlá změna adresáře v dialogu otevření / uložení souboru

    Mimo sidebaru s oblíbenými složkami lze cestu v dialogu Otevřít / Uložit jako… (Open / Save as…) změnit prostě přetažením složky nebo souboru dovnitř dialogu. Na rozdíl od chování Windows se složka nebo soubor do vybraného umístění nezkopírují, ale v dialogu se toto umístění okamžitě otevře. Výhodné je to zejména při přetahování z plochy, z doku nebo z naposledy požitých položek — prostě odkudkoliv, co máte po ruce blíž než rychlé vyhledávání v pravém horním rohu dialogu. Pokud máte cestu ve schránce jako text, funguje i Command-Shift-G jako ve Finderu.

  • Klávesové zkratky pro Photo Booth

    Pro vyfocení bez zdlouhavého odpočítávání zmáčkněte spolu s červeným tlačítkem “spouště” klávesu Option. Pro vyfocení bez záblesku obrazovky podržte při focení Shift. Pro rychlý přechod na první / poslední snímek v Photo Booth, zmáčkněte spolu s tlačítkem vlevo nebo vpravo klávesu Command. Do Photo Booth se dokonce dají poměrně snadno přidat vlastní filtry a deformace — najdete je například zde nebo zde. Instalace je snadná: získané soubory .qtz nakopírujte do složky /Library/Compositions.


Zdroje:

    One thought on “Tipy a triky pro Mac OS X 10.5 Leopard (1)”

    1. Druhá desítka tipů a triků pro Mac OS X Leopard. První hledejte tady.
      Databáze skrytých nastavení mac aplikacíSecrets je velká databáze skrytých nastavení Mac OS a aplikací. Skrytá nastavení jsou taková, která autor aplikace nikde nedokumentuje, ale přes

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *