Čištění CD/DVD (slot-in) mechaniky Superdrive

Včera mě nemile překvapila optická mechanika v MBP (LG HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N). Taková super mechanika má přečíst snad i podtácek od piva, jenže včera nepřečetla nic – nejdřív odmítla vypalovat a později jakékoliv vložené CD/DVD ani nenačetla a po pár sekundách vyplivla. Postupně jsem vystřízlivěl z nadávek na ty šmejdy, co si do toho dovolí montovat, a zkusil vymyslet, jak rychle vyčistit slot-in mechaniku od špíny a prachu bez nějakých extra serepetiček. A zadařilo se!

Následující článek popisuje docela nebezpečnou techniku čištění mechaniky, která ji může při neopatrném provedení poškodit. Vězte, že návod následujete na vlastní riziko a byli jste varováni 🙂

SuperDrive mechaniky v Macboocích, jak se zdá z internetového povědomí, se netěší nějaké převeliké kvalitě. Jednoho dne přestanou vypalovat, druhého číst (v pořadí DVD, pak CD) a sbohem. To stejné se mi stalo včera, koupil jsem paklík DVD+RW, že se zbavím balastu z HDD, ale ouha – médium mechanika načetla, po pokusu o vypalování ale vyskočila “nějaká chyba” a pak už nečetla nic – R, RW, originálky s filmy.. vždycky chvíli chroustala a pak médium vysunula ven. Vědom si neblahých zkušeností ostatních s její nekvalitou, neblahých zkušeností mých s nekvalitou mechaniky v předchozím notebooku, ale i toho, že je tak akorát po záruce a přitom za svůj roční život přečetla asi tak 10 DVD a vypálila asi tak 3, nadával jsem notnou chvíli jako špaček.

Vzdát jsem to ale nechtěl, podívat se mechanice na střívka byl až druhý krok a prvním bylo zkusit ji nějak vyčistit. Ačkoliv jsem tomu sám nevěřil, protože (jak jsem se domníval :)) do mechaniky se nemá kudy prášit a média si očistí od prachu při vkládání sama, za zkoušku to stálo a nebylo co ztratit. Žádnou extra výbavu na čištění CD/DVD mechanik jsem po ruce neměl, do příštího dne na útratu peněz za potenciálně zbytečnou věc čekat odmítal a jelikož slot-in mechanika není tak dobře dostupná, jako ty obyčejné (tray), vyrobil jsem čisticí nástroj poměrně jednoduše sám.

Základem je nepotřebné Audio CD (to proto, že Audio CD se točí pomaleji), které očistíte (ideálně odmastíte), kousíček jemné látky (trochu chlupaté, žádný šusťák) a elektrikářská izolepa (patrně bude fungovat i jiná, ale s dostatečnou vrstvou lepidla, aby udrželo látku). Podle obrázků výš, přilepte hadřík izolepou k médiu, a to tak, aby po přeložení látkou na vrch byl ohyb pásky při otáčení média po směru hodinových ručiček (při pohledu shora na médium) napřed. Jednoduše aby hadřík při otáčení média splýval a nedrchlal se proti směru 🙂

Médium opatrně vložte do mechaniky, opět ohybem napřed a ještě než ho mechanika sežere, zkuste ho i vytáhnout! Pokud to půjde, pokus opakujte a tentokrát už nechte mechaniku médium načíst. Nelekejte se drnčivého zvuku (aspoň dokud bude v mezích snesitelnosti). Pravděpodobně se jí ho načíst nepovede, ale nechte ji tak 15 sekund to zkoušet a pak médium vysuňte a opatrně vyndejte.

Pokud médium po vložení nebude drnčet, pravděpodobně se zaseklo a máte problém, ihned mačkejte eject. Kdyby eject nepomohl, vypněte hned notebook a vykročte do servisu se sklopenýma ušima.. Že se to stane je velmi nepravděpodobné, pokud opravdu dodržíte následující:

  • Vyberete správně tlustou látku,
  • přilepíte ji na médium ve správném směru
  • a otestujete před úplným zasunutím, že se médium v mechanice může pohybovat a půjde i vytáhnout.

Vnitřnosti mechaniky a optika především by se neměly dostat do styku s ničím tvrdým – proto je izolepa přehnutá, aby mechanika přišla do styku pouze s látkou. Ani té by nemělo být moc a její konec spíš roztřepený, ale ne párájící se.

Na závěr hodně štěstí. Nepodceňte to, ale nebojte se toho. Mně to pomohlo doslova z nuly na 100%.

3 thoughts on “Čištění CD/DVD (slot-in) mechaniky Superdrive”

  1. Zaprvé se taková čistící CD vyrábí, takže není problém jej za stovku koupit. Zadruhé je tam reálné riziko, že se ten kousek hadru urve a zůstane v mechanice..
    Ale jinak dobrá práce 😉

  2. Souhlasím. Ale jednak to bylo v sobotu večer a čekat do dalšího dne se mi nechtělo (a ty čistící CD s kartáčkem z plastových štětin mi k čočce mechaniky nepřijdou zrovna šetrné..), druhak jsem spíš vsázel na to, že odešel laser nebo něco z elektroniky, takže jsem neměl co ztratit, a za třetí, i kdyby tam ten kousek zůstal, tak se nebojím mechaniku rozebrat a vyndat ho.. ale protože se to všechno povedlo a měl jsem z toho radost, tak jsem o tom blognul – třeba se to někomu někdy bude hodit. A kdo si netroufne, pro toho je to červené varování na začátku 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *