Porovnání iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone HD a konkurence

Tak je to tu. Nový iPhone unikl na veřejnost, dostal se do rukou pánů z Gizmodo.com a díky nim můžeme říct, že jeho parametry jsou impozantní. V článku najdete srovnání parametrů s předchozími iPhony a také největší konkurencí nového iPhonu.

Budu předbíhat – tentokrát je i pro ty “papírově smýšlející” na co se dívat.

Rozměry, hmotnost, baterie

Nový iPhone je o fous menší, než jeho předchůdci. Na šířce a výšce to bude v ruce sotva patrné, ale na tloušťce si dali inženýři z Apple záležet. Oproti 12,3 mm iPhonu 3G má nový iPhone tloušťku 9,3 mm, což na výbavu, kterou v něm očekáváme, je špičkové a předčí všechny dosud uvedené smartphony (a většinu ostatních “founů” – nejtenčí Nokie E52 nebo 5310 mají 9,9 mm).

I přes menší velikost nabyl nový iPhone na váze, o 5 g. Je to jednak vyšší hustotou komponent a větší baterií, ale zejména tím, že nový iPhone už postrádá oblé tvary, a tak vyplňuje celý prostor vymezený “papírovými rozměry”.

iPhone 3GS iPhone HD HTC HD2 Samsung i9000
Rozměry 115.5 x 62.1 x 12.3 114.3 x 58.6 x 9.3 120.5 x 67 x 11 122 × 64 × 10
Hmotnost 135 g 140 g 157 g 118 g
Kapacita baterie 1220 mAh 1420 mAh 1 230 mAh 1500 mAh
Displej 3,5″ 480 × 320 3,5″ 960 x 640 4,3″ 480 x 800 4″ 480 × 800
CPU ARM Cortex-A8 600 MHz Apple A4 1 GHz Qualcomm Snapdragon 1 GHz ARM Cortex-A8 1 GHz
RAM 256 MB 512 MB 448 MB 512 MB
Storage 16/32 GB 16/32 GB 0,5 GB + MicroSD 8 GB + microSD

Parametry Samsungu a nového iPhonu zatím nejsou finální, zatímco HD2 už nejaký čas na trhu je a můžeme srovnávat. Hotovo? Doba panování HD2 skončila, iPhone je ve všech ohledech lepší (snad až na subjektivní velikost displeje a absenci FM rádia). Samsung kraluje především hmotností a kapacitou baterie. Oba pak ztrácejí v operačních systémech, které jsou oproti iPhonu málo rozšířené a nabízí jen zlomek aplikací, které jsou dnes dostupné v AppStore.

Displej nového iPhonu je zatím čirá spekulace, ke které ale vede podstatná cestička zpětné kompatibility. Bude-li displej v obou rozměrech právě dvakrát větší než u všech předchůdců nového iPhonu, stačí staré aplikace zobrazovat v módu double-pixel a budou vypadat prakticky přesně tak, jako na displeji současných iPhonů. Dvojnásobná hustota pixelů sice bude klást větší nároky na výpočetní sílu zařízení, ale od toho tu máme nové procesory a grafické akcelerátory, které na iPadu potvrdily, že s takovým rozlišením nemají problém. Renderování webových stránek, knih, fotografií a HD videa pak bude krásná podívaná. (Ne, neznamená to, že bude všechno maličké, ale že to bude ostré jako na papíře. Nový displej by měl cca 360 dpi.)

Moje názory a dojmy

Při prvním pohledu na fotky uniklého iPhonu jsem si říkal: “Tohle? Tak to se mi teda líbit nebude..” Uplynuly tři dny, skepse odezněla, a mechanické a vnitřní zpracování iPhonu mě pomalu přesvědčilo, že to bude opět paráda. Ovce, no. 🙂

Osobně v novém iPhonu čekám stejný procesor, jako je v iPadu, tedy ARM Cortex A8 na 1 GHz s 256 MB RAM přímo v čipu. Kapacity flash-paměti pak určitě 32 GB a 64 GB. Na očekávaný dotykový “zadek” to nevypadá, podle obrázků rozebraného iPhonu záda dotykovou vrstvu nemají.

Nechápu, kam inženýři nacpali antény pro všechna ta pásma, která iPhone musí zvládat: GSM (850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz), UMTS (2100 MHz), WiFi (2400 MHz a možná 5000 MHz), BT (2400 MHz), GPS (1500 MHz). Na fotkách je jediné místo ve spodní část iPhonu, což se třeba pro GPS vůbec nehodí a tak jediné, co mě napadá, je, že oddělená část rámečku je nadesignovaná jako anténa naladěná na některá (WiFi, BT, GPS) pásma.

Velmi zajímat mě bude odolnost skleněných/keramických ploch, protože jejich hrany a rohy nejsou tak jako teď kryty kovovým rámečkem, a tak bude hrozit, že se při pádu při nejlepším odštípnou, v horším případě prasknou.

Co název? Já jsem se chytnul nového displeje a tak o něm píšu jako o “iPhone HD”. “iPhone 4G” to podle mého nebude. Protože iPhone 2G a 3G vždy souvisel s podporovaným standardem GSM, evokuje 4G sítě 4. generace, které ale iPhone podporovat nebude. Dost dobře by ho mohl Apple nazvat prostě “the New iPhone”. Je to jednoduché, pochopitelné a funkční alespoň dokud nepřijde “the one after the New iPhone”. 🙂

MicroSIM

MicroSIM nepřináší nic jiného než zmenšení nosného plastu běžné SIM karty. V dnešních našlapaných mobilních telefonech je i takové zmenšení o pár mm2 pro návrháře přínosné. A protože Apple je nadšeným průkopníkem nových standardů, máme ji tu.

V ČR SIM karty v microSIM formátu zatím nejsou k dispozici, ale nůžky to spraví. Čip SIM karty nepřesahuje plochu kontaktů, takže se není potřeba bát, že by se SIMka ostříhnutím poškodila. Správný formát a rozměry ukazuje třeba následující obrázek:

Tělo jako anténa? / iPhone body as an antenna?

Docela určitě. Na obrázku níž je vidět, že černé čárky na bocích nového iPhonu nejsou “díry”, ale kousky nevodivého materiálu rozdělující rámeček na tři kusy. Spolu s absencí antén uvnitř se docela jasně nabízí možnost, že antény tvoří prostě rámeček.

Do diskuse na Gizmodo jsem pak důvod rozepsal:

Those are pieces of rubber or something non-conductive, which holds those three bezel parts together. I believe that each bezel part is in fact working as antenna!

On the pictures there are no antennas to be seen, at least the WiFi+BT+GPS one, which in 3G iPhones are in upper part of the device. Theres nothing, nor any patch antenna attached to the back cover. As the bezel is the largest piece of metal in the phone, visible from every angel and hardly fully coverable by hand, it could beautifully work as an antenna.

iPhone needs at least two antennas: one for GSM/UMTS, one for GPS/WiFi/BT (or better three: GSM/UMTS+GPS+WiFi/BT or four GSM/UMTS+GPS+WiFi+BT, depending on need for simultaneous usage of frequency bands). So, they split the bezel into a few parts, each designed to be in resonance with frequency band (i believe it is possible) and viola.. they managed to build the thinnest smartpohone ever and the best iphone yet with tremendously powerful wireless capabilities and it was thaat easy 🙂

P.S. With three antennas it could also be 5 GHz or MIMO WiFi 😉

4 thoughts on “Porovnání iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone HD a konkurence”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *